Luchtslangen en Luchtkoppelingen

Wij bieden vele verschillende luchtslangen en luchtkoppelingen aan, maar welk product kun jij nu het beste wanneer gebruiken? We hebben geprobeerd dit zo duidelijk en uitgebreid mogelijk uit te leggen, zodat jij met het juiste materiaal op de klus aankomt! Direct schakelen naar een punt van interesse voor jou? Bekijk dan eerst onze inhoudsopgave:

Welke type luchtslangen zijn er?

Er zijn diverse soorten luchtslangen om de perslucht te vervoeren. Luchtslangen worden gebruikt als verbindstuk tussen compressor en luchtgereedschap. Iedere slang heeft weer andere eigenschappen. De diverse type luchtslangen zijn:

  • Compressorslang rubber;
  • Compressorslang PVC;
  • Compressorslang PU;
  • Verlengslang nitril;
  • Verlengslang PVC;
  • Verlengslang premium hybrid polymer;
  • Spiraalslang PU;
  • PU-slang;
  • Siliconenslang;
  • PTFE-slangen.

Diverse luchtslangen voor compressor

Rubberen slangen zijn ideaal in omstandigheden wanneer er geen hoge zuigverheid vereist is. De doorlaatbaarheid bij deze slangen is klein. De slangen zijn sterk, flexibel, duurzaam en kunnen ontzettend goed tegen temperatuurschommelingen. Denk erom dat de rubberen slangen bestendig zijn tot maximaal 80° C.

1. Wat is het voordeel van een spiraal luchtslang?

Spiraalslangen nemen weinig ruimte in beslag en zijn al gelijk voorzien van de juiste koppelingen, waardoor jij de slang meteen kunt gebruiken. Tevens zijn de spiraalslangen goedkoper in aanschaf, omdat je niet al het materiaal nog los hoeft aan te schaffen. De spiraalslang wordt zowel hobbymatig als bedrijfsmatig gebruikt.

2. Waarvoor gebruik je een hogedrukverbindingsslang?

Hogedrukverbindingsslangen worden gebruikt op de compressorinstallatie aan elkaar te verbinden en kunnen een hoge druk met gemak aan. Het is het geval dat de compressor, ketel en droger eventueel op elkaar kunnen worden aangesloten. Er zijn diverse nippels verkrijgbaar om het allemaal passend te maken. Door trillingdempers worden trillingen voorkomen, waardoor jij plezieriger werkt. Mocht je geen rompslomp willen, zijn er speciale appendagesets verkrijgbaar in diverse maten om alles aan elkaar te koppelen.

3. Waar moet ik om denken bij luchtslangen?

De lengte van de luchtslang is van belang. Persluchtgereedschappen werken meestal bij een werkdruk van ongeveer 6 bar optimaal. Er kan dus druk val ontstaan wanneer de verkeerde slangdiameters gebruikt worden. Kies de juiste slangdiameter door te gaan kijken naar het luchtverbruik van uw persluchtgereedschap en ook de werklengte van de slang. Hoe korter de slang, hoe kleiner het wrijvingsverlies is en dus ook minder drukverlies.


Luchtslangen kunnen niet goed tegen oververhitting. Alleen de rubberen luchtslangen zijn bestendig voor temperaturen tot 80 graden celcius. Vooral rubberen slangen van EPDM bieden een grote weerstand tegen hitte en temperatuurschommelingen. Oververhitting zorgt ervoor dat de levensduur verkort wordt en ook nog eens onveilig is voor de gebruiker.


Het is niet gebruikelijk een kleine slang met een grote slang te verbinden. Daarom wordt vaak alles vervangen voor één type slang. Het is echter wel mogelijk door 2 slangpilaren aan beide kanten te bevestigen, bijvoorbeeld 1 kant met 12mm en 1 kant met 19mm en om deze dan weer te verbinden met een sokje.

4. Waarom zal ik een luchtslanghaspel nemen?

Slanghaspels zijn te vinden in hangende en staande versies. Voordeel bij een slanghaspel is dat het netjes blijft in de werkplaats en de slangen raken minder snel lek. Wanneer de slagen los door de werkplaats op de grond liggen, liggen ze vaak in de weg en kan het gevaarlijke situaties opleveren. Daarbij zullen de slangen sneller slijten, wat zonde is. Daarbij komt dat de losse slangen sneller in een knoop kunnen raken, wat nog meer beschadigingen kunnen opleveren. In principe kan een slanghaspel overal gebruikt worden, echter houdt er rekening mee met de plaatsing van de slanghaspel. Chemicaliën kunnen de slang aantasten bijvoorbeeld. Mocht jij gaan werken met chemicaliën, moeten de slangen er wel op afgestemd zijn.

Diverse soorten luchtslanghaspels

Welke type luchtkoppelingen zijn er en waarvoor worden deze gebruikt?

Luchtkoppelingen zijn te verkrijgen in diverse soorten, namelijk snelaansluitingen, veiligheidskoppelingen, snelkoppelingen en insteeknippels. Door een luchtkoppeling te gebruiken kan je snel en simpel een slang of leiding onder druk koppelen en ontkoppelen. De koppelingen zijn gemaakt van hoogwaardige metalen, waaronder geanodiseerd aluminium. De drukknop en klep is vervaardigd uit gehard rvs-staal.

1. Wat zijn snelaansluitingen?

Snelaansluitingen zijn bedoeld om snel twee slangen aan elkaar te koppelen en zijn te verkrijgen in rechte, T-stuk- Y-stuk en Kniestuk snelaansluitingen. Door eenvoudig de slang in de insteekkoppeling te drukken wordt deze gedicht door de speciale O-ring en vergrendeld door een tandring. Word de ontkoppelring weer ingedrukt, kan jij de slang weer eenvoudig uit de insteekkoppeling halen. Snelaansluitingen zijn gemaakt van messing en pvc.

2. Wat zijn veiligheidskoppelingen?

De veiligheidskoppeling heeft een 2-drukmechanisme. Hierdoor wordt bij het ontkoppelen van de slang eerst veilig ontlucht en zal de slang niet uit de koppeling schieten. De veiligheidskoppelingen van Airpress zijn in Euro- en Orion koppeling verkrijgbaar met een luchtaansluiting van bijvoorbeeld ½ inwendige draad, ¼ uitwendige draad of 8mm slangaansluiting. Eurokoppelingen zijn te herkennen aan de blauwe kleur en de Orionkoppelingen zijn rood van kleur. De werkdruk is maximaal 12 bar, bij 6 bar laat de koppeling 1600l/min door en kan tegen temperaturen tussen de -20° tot + 70° C.


Veiligheidskoppelingen zijn altijd arbeidsconform en worden aanbevolen te gebruiken als werkgever. Als werkgever moet je voorkomen dat er geen ongelukken gebeuren met onder andere producten en vloeistoffen. De veiligheidskoppeling is zo gemaakt dat je geen risico loopt en ook aan de ARBO eisen voldoet. Bij gebruik van veiligheidskoppelingen zal je niet alleen veilig werken, het bespaard ook nog eens energiekosten. Wij adviseren gebruik te maken van geharde steeknippels om de levensduur van de veiligheidskoppeling te kunnen waarborgen. De werking is eenvoudig, 1x drukken is voor het ontluchten van de slang, 2x drukken en de slang kan worden ontkoppeld uit de veiligheidskoppeling. Mocht er iets fout gaan en er letsel bij betrokken zijn, dan kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden.

Euro- en Orion koppelingen

3. Wat zijn snelkoppelingen?

De snelkoppeling wordt vooral gebruikt bij hobby en thuisgebruik. Deze koppeling is niet Arbo conform, omdat het geen veiligheidskoppelingen zijn. Wanneer het luchtgereedschap ontkoppeld wordt, zal er lucht uitschieten en kan mogelijk gevaarlijke situaties veroorzaken. Het luchtgereedschap kan zelfs losschieten. Daarbij worden het aantal decibels mogelijk flink overschreden.

4. Wat zijn insteeknippels?

Wanneer u persluchtgereedschap wilt aansluiten op een compressor, heeft u een insteeknippel nodig. Deze insteeknippels zorgen ervoor dat het persluchtgereedschap aan kan sluiten op uw compressor.

5. Wat zijn slangpilaren?

Slangpilaren worden gebruikt wanneer je eenvoudig en snel een luchtslang wilt koppelen. De persluchtslang wordt namelijk over de pilaar heen geschoven. De slangpilaar is voorzien van ribbeltjes, waardoor de slang er niet meer gemakkelijk afglijdt. Om het geheel nog beter te klemmen, kan gebruik worden gemaakt van slangenklemmen. Let op, de diameter van de persluchtslang moet overeenkomen met de diameter van de slangpilaar, want anders is deze niet vast en ontsnapt er lucht.

6. Gebruik je teflontape voor luchtkoppelingen?

Teflontape kan zeker gebruikt worden bij luchtkoppelingen, echter alleen op conische schroefdraad. Bij rechte schroefdraad gebruik je o-ringen of Loctite. Heb jij aluminium blaaspistolen en jij wilt teflontape gebruiken voor het afsluiten, moet jij er goed omdenken dat aluminium kan gaan scheuren. Aluminium kan niet goed tegen teflontape.

7. Wat zijn de verschillen qua materiaal van de koppelingen?

De Airpress veiligheidskoppeling is ten opzichte van de standaard Airpress koppeling vervaardigt uit geanodiseerd aluminium en de klep bestaat uit rvs-staal. Hierdoor is er minder kans op roest en corrosie.

8. Wat is het verschil tussen een Euro- en Orionkoppeling?

Euro- en Orionkoppelingen lijken veel op elkaar, maar tussen beide koppelingen zit een behoorlijk verschil. Orion koppelingen hebben een kleinere lucht doorlaat, zijn gemaakt van vernikkeld messing en zijn vooral populair in de Benelux, Zwitserland en Zweden. Eurokoppelingen hebben een grotere luchtdoorlaat, zijn gemaakt van messing en kunnen een hogere luchtdruk genereren. De Eurokoppelingen zijn vooral populair in de Benelux en Duitsland.

9. Wat zijn draadfittingen en waar moet ik op letten?

Draadfittingen

Diverse soorten draadfittingen