Zandstralen met een compressor

Zandstralen met een compressor? Bij zandstralen wordt onder hoge druk glasparels en/of hoogovenslakken tegen het oppervlak geblazen voor het verwijderen van roest of verf, oppervlaktestructuren maken in glas of brons of met sjablonen afbeeldingen creëren in bijvoorbeeld steen. Zandstralen biedt in allerlei situaties uitkomst, zowel binnen als buiten de werkplaats, echter is niet iedere compressor hier geschikt voor. Om een optimaal resultaat te bereiken moet de compressor die je gebruikt voor stralen over een aantal belangrijke eigenschappen beschikken. Airpress verkoopt diverse compressoren die geschikt zijn voor deze toepassing.

13 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat heb ik nodig om te zandstralen met een compressor?

Om te zandstralen heb je een compressor, een zandstraalapparaat en schuurmiddelen nodig. Voor zandstralen heb je een krachtige compressor nodig met een tankinhoud van minimaal 100 liter met een benodigde output van 270 liter per minuut. Bij Airpress vindt u compressoren die aan deze eisen voldoen.

Gebruik het Airpress zandstraalapparaat

Airpress heeft in haar assortiment twee zandstraalapparaten, namelijk de zandstraalpistool met een tankinhoud van 37,5 L en de zandstraalpistool met een tankinhoud van 75 liter. Deze zandstralers kun je het beste aansluiten op de compressor met behulp van de insteeknippels. Denk erom dat de compressor en de zandstraler niet in dezelfde ruimte moet staan. Met een luchtslang kun je de compressor aan het zandstraalapparaat aansluiten.

Bij zandstralen wordt de druk meestal ingesteld op een druk tussen 6 en 10 bar en deze waarden zijn flexibel in te stellen. De drukregelaar zorgt ervoor dat de ingestelde druk aan de uitlaatzijde niet wordt overschreden. Het is belangrijk dat je bij het zandstralen de juiste druk instelt. Overmatige druk kan het werkstuk beschadigen.

Zandstraalpistool

Het zandstraalpistool kan eenvoudig op de compressor worden aangesloten. Het straalmiddel wordt door de vacuümbuis getransporteerd. Let op!: Je hebt een snelkoppeling met 1/4" schroefdraad nodig om het pistool op de compressor aan te sluiten. De meegeleverde nozzles zijn onderling verwisselbaar. Als je een compressor koopt, moet je er ook om denken dat de compressor geschikt is om de minimale capaciteit van het straalgritpistool te bereiken.

Welk straalmiddel voor zandstralen?

Houd er bij het kopen van straalmiddelen rekening mee dat niet alle straalmiddelen geschikt zijn voor elk doel. Glasparels en hoogovenslakken zijn schuurmiddelen die geschikt zijn voor zandstralen.

Kwartszand was decennialang een van de meest gebruikte straalmiddelen in de professionele en particuliere sector. Zandstralen met kwartszand is in Nederland al een aantal jaren verboden. Studies hebben aangetoond dat het gebruik en de daarmee gepaard gaande inademing van het stof dat kwartszand bevat tot verschillende ernstige ziekten kan leiden. In Nederland is het gebruik van schuurmiddelen die meer dan 1% vrij kwarts bevatten, verboden. Kwartszand bestaat vrijwel geheel uit kwartskorrels en je mag er dus niet mee zandstralen.