• Gratis verzending vanaf € 100,- incl. BTW
  • Bestellingen worden binnen 3 werkdagen verzonden
  • Snelle service
  • Meer dan 60 jaar ervaring

De verschillende compressor onderdelen

De verschillende compressor onderdelen

Waar moet ik op letten bij het kopen van compressor onderdelen? Koop alleen originele onderdelen die bij het type/model horen. Let daarbij ook op het bouwjaar, product- en serienummer. Voor sommige onderdelen kan men ook universeel vervangende onderdelen gebruiken. Enkele voorbeelden zijn manometers, veiligheidsventielen, drukschakelaars en filters. Let dan wel op de uitvoering, aansluitingen en druk.

Op zoek naar meer informatie over een specifiek onderdeel van een compressor? We hebben het meeste voor jou uitgeschreven bekijk hier de verschillende onderwerpen:

Mechanische compressor onderdelen

1. Wat is druk en hoe doe je drukmetingen?

Wanneer jij op een oppverlakte een hoeveelheid kracht uitoefent, wordt dit druk genoemd. Pascal is de druknaam in de SI-eenheid. Druk wordt in drie vormen gemeten, namelijk drukverschil, absolute druk en relatieve druk. Doormiddel van luchtledige meters wordt de druk gementen. Hierbij kun je denken aam bourdonbuis-, capsule-element- of membraam meters.

2. Wat is een manometer, hoe werkt het en wat meet je ermee?

De manometer is een drukmeter/meetinstrument waarmee de druk gemeten wordt. De druk die de manometer aangeeft, is de (gemeten) druk ten opzichte van de atmosferische druk. Het bevat een trommel of gebuigen buis, welke bij verandering van de druk wil vervormen. Met dit vervormen wordt via een mechanisme de wijzer aangestuurd en kan de druk op de schaalverdeling worden uitgelezen.

Met de manometer kun je bijvoorbeeld de druk in persluchtdrukvaten uitlezen. Wanneer jij een drukregelaar gebruikt, lees jij van de manometer de ingestelde werkdruk af. En mocht jij de banden gaan oppompen van de auto, dan geeft de manometer de hoeveelheid druk aan die in de band aanwezig is. Zo zie je maar weer dat een manometer multi-toepasbaar is.

3. Hoe werkt een drukregelaar van een compressor?

Met de drukregelaar, ook reduceerventiel genoemd, wordt de juiste werkdruk ingesteld welke van toepassing is bij het werk en/of persluchtgereedschap. De drukregelaar zorgt voor een constante druk. Reduceerventielen zijn bedoel om een hogere toevoerdruk te reduceren naar een lagere uitlaatdruk. In het apparaat zit een klep welke ingesteld wordt doormiddel van membraan met veer. Deze corrigeren de klep bij meer of mindere luchtafname. Om de juiste drukregelaar te krijgen voor jouw machine, moet jij letten op de aansluiting (waar en hoe is deze gemonteerd), de hoeveelheid lucht/capaciteit (de maximale doorlaat in l/min) en de ingangsdruk (bijvoorbeeld 10 of 15 bar).

4. Waarom is een veiligheidsventiel belangrijk?

Het veiligheidsventiel beschermt de ketel en compressor tegen een te hoge druk. Het ventiel laat namelijk de perslucht ontsnappen. Hoge druk kan ontstaan doordat de drukschakelaar kapot is of de drukschakelaar niet juist staat ingesteld, waardoor de compressor niet stopt met pompen met gevaarlijke situaties tot gevolg heeft.

5. Wat zijn de voordelen van trillingsdempers?

Wanneer een compressor geen wielen en/of trillingsdempers heeft, is het aan te bevelen trillingsdempers te gebruiken. Trillingsdempers isoleren de trillingen van de compressor waardoor er minder snel kans is op schade en storing als gevolg van deze trillingen. Door het gebruik van trillingsdempers zal ook het lawaai van de compressor meer beperkt worden. Hierdoor zal jouw werkplezier verhoogd worden.

Elektrische compressor onderdelen

1. Wat zijn condensatoren en hoe werken deze artikelen?

Een condensator is een onderdeel waar een elektrische lading opgeslagen kan worden. De capaciteit van een condensator wordt aangeduid in (micro)farad of µF. Bij compressoren zijn er twee mogelijke condensatoren, een aanloop/startcondensator en een bedrijfscondensator. Beide condensatoren helpen de motor, met behulp van een faseverschuiving, op toeren te komen. De startcondensator heeft de hoogste waarde en werkt maar korte tijd mee. Als de motor op toeren is schakelt een centrifugaal schakelaar de aanloopcondensor uit en blijft de motor op de bedrijfscondensator (condensator met laagste waarde) draaien.

2. Waarom moet ik condensaat aftappen bij een compressor?

De aangezogen lucht bevat vocht. Vanwege de warmteontwikkeling tijdens het comprimeren zal dit vocht in eerste instantie gasvormig zijn (damp) en later bij afkoeling in de ketel weer condenseren. Op het moment dat dit condenswater voor langere tijd in het drukvat achterblijft ontstaat er roestvorming. Hierdoor kunnen er roestdeeltjes in de persluchtinstallatie en ook het persluchtgereedschap komen. Hierdoor hebben de apparaten die jij gebruikt een kortere levensduur.

Ook zal de ketel door roestvorming aangetast worden en mogelijk doorroesten. Daarom is het belangrijk heel regelmatig het condenswater af te tappen, zodat roestvorming voorkomen wordt. De meeste compressoren hebben een aftapkraantje onder aan de ketel. Er zijn ook welke met een timer of vlotter werken, hierdoor hoef jij geen zorgen meer te maken om het condenswater. Controleer wel regelmatig of de automatische aftapper het goed doet.

3. Ik ben aan het kiezen tussen 230 en 400 volt. Wat is de beste keuze?

Wanneer jij een compressor zoekt en jij hebt thuis zowel 230V (1-fase) als 400V (3 fasen) beschikbaar, is het advies om een 400V compressor te kiezen. Bij de compressoren op 400V wordt het vermogen over de 3 fasen verdeeld en dat geeft een stabieler en betrouwbaarder systeem. Bovendien zijn de mogelijkheden qua vermogen bij 230V beperkt en geeft 400V meer mogelijkheden in vooral de grotere vermogens en capaciteit. Wij hebben diverse 400V stekkers en contactdozen in ons assortiment

Algemene compressor onderdelen

1. Welke type luchtfilters zijn er?

Wij hebben complete filters en filterelementen. De complete filters hebben een schroefdraadaansluiting en worden op meestal de kleinere compressoren gemonteerd. De grotere compressoren zijn vaak voorzien van een vast luchtfilter/filterhuis. In dit filterhuis zit een filterelement wat vervangen kan worden.

2. Welke type terugslagklep past bij welke compressor?

Het formaat van de terugslagklep is afhankelijk van de capaciteit van de compressor. Wij kunnen op basis van het type/model in combinatie van het bouwjaar en serienummer de juiste terugslagklep herleiden.

3. Wat doen terugslagkleppen en hoe werken deze?

Terugslagkleppen zorgen ervoor dat de perslucht niet meer terugloopt richting de compressiekamer. De perslucht gaat vanuit de compressiekamer in één weg richting het drukvat. Mocht de perslucht teruglopen, kan het gebeuren dat de compressor niet meer wil starten. Dit kan ook gebeuren wanneer de terugslagklep defect is en vervangen moet worden. Bij het vervangen moet je er goed omdenken wat de draadmaat van de tank en de stangen zijn waarop de terugslagklep aangesloten moet worden.

4. Wat doen drukschakelaars en bij welke compressor hoort welke drukschakelaar?

De drukschakelaar is voor het in- of uitschakelen van elektrische apparaten waar lucht, gas en/of vloeistof doorheenloopt. In het geval van de ingeschakelde compressor wordt er druk in het drukvat opgebouwd en zorgt de drukschakelaar ervoor dat het pompen stopt wanneer de maximale druk is bereikt in te tank. Wanneer de minimale druk wordt bereikt, zal de drukschakelaar de compressor weer aanzetten om de tank te laten vullen. Het verschil tussen dit in- en uitschakelen wordt ook wel Delta P (ΔP) genoemd. Drukschakelaars zijn in diverse soorten en maten te krijgen voor diverse compressoren. Wanneer jij een losse drukschakelaar gaat kopen, denk dan om de volgende elementen:

  • Maximale druk van de compressor;
  • Voltage (230V of 400 V);
  • Thermische beveiliging (Alleen bij direct geschakelde compresoren op 400V (3 fasen).

5. Waar moet ik opletten bij compressor pompen?

Oliecompressoren moeten altijd de juiste- en voldoende olie in de machine hebben. Anders gaat de compressor kapot. Controleer regelmatig het oliepeil van de compressor en vul bij wanneer het nodig is. Let op, denk erom dat je regelmatig volgens de richtlijnen de olie ververst, ter voorkoming van beschadigingen.

Op compressoren met een vliegwiel moet je nog ergens omdenken, namelijk de draairichting. Dit heeft niets met olie te maken, maar juist met het koelen van de compressor pomp voor betere luchtkwaliteit. Het vliegwiel heeft namelijk schoepen welke de lucht verplaatsts langs de pomp en wordt de pomp goed gekoeld.

6. Wat doet een thermische beveiliging?

Een thermische beveiliging beschermt en beveiligd de elektromotor van de compressor tegen overbelasting. Op het moment dat de compressor te veel stroom opneemt, zal de beveiliging het circuit onderbreken. Dit komt doordat het bimetaal bij een te hoge temperatuur kromtrekt en via het schakelmechanisme de schakelaar uitschakelt. Wanneer het geheel weer afgekoeld is, zal het bimetaal weer rechttrekken. Andere mogelijkheden waardoor de compressor thermisch kan uitvallen is bijvoorbeeld een fase uitgevallen, elektrakabel losgeraakt is, te weinig spanning is, persleidig ontlucht niet en een ventiel defect is bij 3 fasen apparaat.

Thermische beveiligingsschakelaars hebben een waarde in Ampère. Voor compressoren op 230V (1 fase) zijn dit vast ingestelde elementen en voor direct geschakelde compressoren op 400V (3 fasen) zijn dit thermische beveiligingsschakelaar met een instelbereik. Compressoren met een ster/driehoekschakeling hebben ook een thermisch beveiliging. Het nominale vermogen/ampère bepaald de waarde van de beveiliging, deze is ongeveer 10% hoger dan nominaal

7. Wat is het verschil tussen de oliën?

Airpress heeft olie voor zowel zuigercompressor als schroefcompressoren. Zuigercompressorolie heeft een andere viscositeit en eigenschappen dan schroefcompressorolie. Schroefcompressorolie is veel dunner en minder plakkerig dan zuigercompressorolie. Tevens hebben wij ook speciale foodgrade olie en olie voor de smering van persluchtgereedschap.

03/07/2020
7472

Gerelateerde producten

Navigeren door de elementen van de carrousel is mogelijk met de tabtoets. U kunt de carrousel overslaan of direct naar de carrouselnavigatie gaan met de overslaan links.
Schroefcompressor olie 5 l
€ 45,77 € 55,38
Pneumatisch gereedschapsolie 0.5 l
€ 2,80 € 3,39
Luchtfilter 44 x 65 x 75 mm
€ 15,92 € 19,26
Veiligheidsventiel 1/4" instelbaar 7-12 bar
Normale prijs -9% € 4,11
Speciale prijs € 3,70 € 4,48
Manometer 1/4" 12 bar onder aansluiting
€ 7,45 € 9,01
Luchtfilter 1/2"
€ 10,05 € 12,16
Terugslagklep 1/2" x 12 mm voor Hl 275-25
€ 12,41 € 15,02
Reduceerventiel met reiniging combinatie 1/2" 12 bar met 2 universele snelkoppelingen
€ 67,68 € 81,89