• Gratis verzending vanaf € 100,- incl. BTW
 • Bestellingen worden binnen 3 werkdagen verzonden
 • Snelle service
 • Meer dan 60 jaar ervaring

Voedsel- en drankenindustrie

Industrie photo

Complete oplossingen
voor de voedsel- en drankenindustrie!

Heb jij een bedrijf in de voedings- en drankenindustrie en ben je op zoek naar een complete oplossing voor jouw bedrijf? Belangrijk is dat je een systeem hebt dat volledig aan jouw eisen en de wettelijke eisen voldoet. De experts van Airpress staan voor jou klaar om je van het juiste advies te voorzien!


Wil jij meer weten of advies nodig voor jouw bedrijf?

Perslucht in de voedings- en drankenindustrie

In de wereld van voeding en drankenindustrie worden (schroef) compressoren gebruikt om verpakkingen te produceren, flessen te vullen en producten te maken. Er zijn diverse uitdagingen en er gelden strenge eisen in deze sector, want de kwaliteit van perslucht moet aan hoge eisen voldoen om de veiligheid van de eindgebruiker te waarborgen. Vele processen gebeuren tegenwoordig automatisch en dan reken je op hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid. Reken jij op professioneel advies, dan ben je bij de leider in de pneumatische industrie aan het juiste adres!


Snel naar:

Laat ons je helpen, waar wil jij meer informatie over?

Voedings- en drankenindustrie - 3 stappen naar het succes

In de voedings- en drankenindustrie heb je veel te maken met het consumentengedrag, veranderingen en andere invloeden die zowel indirect als direct invloed hebben op het bedrijf. Soms moet je bijschakelen om aan de vraag te voldoen, de andere keer moet je juist weer afschakelen in verband met overschot. Wij als persluchtleverancier begrijpen dit en zorgen ervoor dat je optimale oplossingen krijgt voor jouw bedrijf.

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Verhoog de kwaliteit van de service en voorkom downtime die veroorzaakt wordt door het repareren van kapotte machines. Koop rechtstreeks bij de leider in de pneumatische industrie en rust het bedrijf zorgvuldig uit voor de toekomst!

Efficiëntie

Efficiëntie

Jij begrijpt als geen ander dat tijd geld is. Kies krachtige machines om de werkefficiëntie naar een hoger niveau te tillen en te houden, zelfs met een beperkt aantal werknemers. Maak jouw onderneming winstgevend, werk sneller en bied meer met professionele apparatuur van Airpress!

Energiebesparing

Energiebesparing

Bespaar niet op innovatie, investeer er juist in! Energiebesparing is de kortste manier om geldverspilling te voorkomen. Kies verstandig, bespaar slim en stel samen met ons de toekomst van jouw bedrijf veilig!

normering Airpress

Wetgeving over perslucht in de voedsel- en drankenindustrie

In de voedsel- en drankenindustrie zijn bepaalde wetten van kracht over voedselveiligheid waar je aan moet voldoen. Het hangt alleen wel af of het niet, indirect of direct in contact komt met bijvoorbeeld voedsel en dranken. Omdat het in het algemeen geldt voor allen soorten processen, leggen wij hieronder belangrijke regels uit:

BRC food 8

BRC food is de globale standaard van voedselveiligheid wereldwijd en is belangrijk voor processen waarbij perslucht direct of indirect in contact komt met voedsel om deze veilig te produceren en voldoet aan hoge kwaliteitseisen. Wanneer je voldoet aan de eisen krijg je een certificering die erkend worden door producenten en detailhandelaren over de gehele wereld. Deze certificering is gericht op het voorkomen van menselijke fouten in het productieproces, voedselfraude en een voedselveiligheidscultuur dat zich richt op het management.

ISO 8573-1:2010

Airpress hanteert deze ISO-norm om de juiste filtering toe te passen bij jouw bedrijf. Deze ISO-norm geeft aan welke zuiverheidsklasse de perslucht dient te hebben bij het proces en wordt nog onderverdeeld in ISO85731-1:2010 2.4.1 en ISO85731-1:2010 1.2.1. De termen 2.4.1 en 1.2.1 achter de ISO-norm staan voor deeltjes, vocht en olie en geven aan hoeveel er in welke klasse aanwezig mag zijn. Klik hier voor de officiële ISO pagina om op de hoogte te blijven over wijzigingen in de ISO norm.

HACCP gestopt -> ISO 22000

Met de Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP), in het Nederlands gevarenanalyse en kritische beheerspunten genoemd, krijg je inzicht in hoe je omgaat met voedsel en veiligheid en wordt onder andere gebruikt door BRC food. Dit voedselveiligheidssysteem is ontstaan rond 1960 toen astronauten veilig voedsel in de ruimte moesten hebben en is in de jaren erna verder uitgebreid om in kaart te krijgen hoe elke fase van het productieproces werkt, waar mogelijke fouten kunnen ontstaan en hoe de fouten voorkomen kunnen worden.

De HACCP analyse bestaat echter niet meer sinds 1 januari 2021, maar er zijn genoeg alternatieve certificaten waarmee je de veiligheid van voedsel waarborgd. Hierboven werd al BRC food 8 genoemd, een ander alternatief voor ISO 22000 die gebruikt wordt in de gehele agro en voedselketen. Deze ISO is wereldwijd geaccepteerd, is onafhankelijk en is van toepassing op de gehele keten. Daarbij komend voordeel is dat ISO 22000 werkt met andere moderne certificeringen, zoals ISO 8573-1:2010.

Verschillende soorten bedrijven actief in de voedings- en drankenindustrie

In de voedings- en drankenindustrie zijn er allemaal bedrijven actief die allemaal andere eisen hebben om het product te vervaardigen. Soms heeft het bedrijf maar één functie, maar het kan ook voorkomen dat het bedrijf meerdere functies heeft om het product te vervaardigen. Denk aan bedrijven als een bakkerij, slagerij, bierbrouwerij, verpakkingsindustrie, groothandel, koelinstallaties, viskwekerijen en productiebedrijven.

De inzet van perslucht bij voedings- en drankenindustrie

Er zijn diverse productieprocessen en toepassingen in de voedsel- en drankenindustrie waar perslucht nodig is om het product te maken, denk bijvoorbeeld aan transportbanden voor het vervoeren van flessen of goederen, gisting en ook in bassins om vissen van zuurstof te voorzien. Wat belangrijk is om te weten is waar de perslucht voor gebruikt gaat worden en of het indirect of direct in contact komt met voedsel, dranken of levende dieren.

Welk bedrijf jij ook hebt in de voedsel- en drankenindustrie, er zijn altijd een aantal punten waar je rekening mee dient te houden:

 • Omvang van de installatie: In deze sector heb je vaak meerdere pneumatische machines in één systeem. Waar je rekening mee moet houden is niet alleen of de installatie alle machines kan aandrijven, maar ook de omvang van de installatie dat het past in de ruimte waar het gebouwd wordt. Bij een complete installatie moet je onder andere denken aan een schroefcompressor, buizensysteem, filters en dergelijke, waardoor je snel een grote oppervlakte van jouw bedrijf nodig hebt om alles te installeren.

 • Kwaliteitsproducten die veilig zijn voor consumenten: Producten die je aan consumenten gaat leveren moeten veilig zijn voor de consument, zeker wanneer perslucht direct in contact komt met het product. Voorkom problemen, maak gebruik van onder andere foodgrade olie en de juiste filtratie met filters, drogers en/of adsorptiedrogers zodat de perslucht veilig is bij direct contact. Met de OFAG3 adsorptiedrogers heb je Class Zero perslucht, de beste kwaliteitsperslucht volgens ISO85731-1:2010 en de veiligste perslucht voor het eindproduct.

 • Investeer in je installatie: Een installatie koop je niet voor de korte termijn, maar juist voor de lange termijn. Waar je goed aan moet denken is de manier hoe jij de installatie onderhoudt. Onder andere condens, olie en restmateriaal kan het systeem aantasten, waardoor het beschadigd kan raken en jij meer onderhoudskosten krijgt. Door de juiste filtratie toe te passen, condens regelmatig afvoert en verder het systeem goed onderhoudt, bespaar je op de onderhoudskosten en heb jij een installatie voor de toekomst.

 • Bespaar op energiekosten: Hoe bespaar je op energiekosten? Door het persluchtsysteem af te stemmen op de behoeften die jij benodigd bent voor het productieproces. Een schroefcompressor kent vollast uren (Bijvoorbeeld dat het in bedrijf is voor productie) en nullast uren (De compressor draait, maar produceert geen perslucht). En juist op de nullast uren kan je besparen door middel van een schroefcompressor met IVR module. Door de frequentieregelaar kan je de schroefcompressor aan de persluchtvraag aanpassen, wat in de voedings- en drankenindustrie sterk kan variëren. Voordeel is dat de schroefcompressor draait op een lager toerental, nullast uren beperkt worden en je wel tot 33% kan besparen op de energiekosten!

 • Voorkom lekkage in het systeem: Een van de grootste energie verspillingen in het persluchtsysteem zijn lekkages, want doordat de perslucht ontsnapt verbruik je juist meer energie. Het is zeer belangrijk om alle koppelingen goed af te dichten wanneer deze worden aangesloten. Met een simpele rekensom kan je uitrekenen wat het verlies is qua kosten, we nemen als voorbeeld dat je een schroefcompressor van 11 kW met een 2000 liter ketel hebt waarbij je 300 liter per minuut verliest aan perslucht in het systeem.

  Gemiddelde prijs van energie kost in Nederlands kost €0,22 kWh (kilowattuur). Met de schroefcompressor van 11 kW zijn de kosten € 0.04 per m³ perslucht (1 minuut is 0,01667 uur; 11 x 0,01667 x 0,22 = € 0,04 per m³ perslucht). Het jaarlijkse energieverbruik van de schroefcompressor, die als voorbeeld ongeveer 6000 uur per jaar draait, komt uit op een tarief van € 14.520,- (11 kW x 6000 uren x 0,22 = € 14.520,-). Echter komt hier het bedrag van persluchtverlies nog overheen, dit is maximaal € 6.307,20 per jaar (€ 0,04 x 0,3 m³ (het verlies in kubieke meters) = € 0,012 per minuut, per uur is dit €0,72 ; Per jaar uitrekenen: € 0,72 x 24 uur x 365 dagen = € 6.307,20). Zo zie je dat lekkagekosten flink kunnen oplopen. Dit is een voorbeeld van berekeken, maar er zijn altijd factoren die meespelen waardoor het bedrag alsnog lager of hoger kan uitvallen, zoals het aantal draaiuren, type compressor en dat de compressor wordt uitgezet wanneer er geen productie benodigd is.

Transporteren en produceren van levensmiddelen binnen het bedrijf

Goederen worden binnen bedrijven vervoerd van A naar B, dit kan door middel van palletwagens, maar ook met transportbanden die door de gehele fabriek lopen of zelfs een buizensysteem. In deze sector zijn er diverse elementen waar je rekening mee moet houden over voedsel- en drankenindustrie, vooral wanneer het transport direct in contact kan komen met voedsel.

Perslucht indirect in contact met levensmiddelen

Goederen vervoer je de door de hele fabriek heen, dit kan een transportband zijn, maar ook andere machines die goederen verplaatsen. Denk er wel om dat je een veilig systeem moet hebben om te voldoen aan BRC food 8 certificering en ISO-norm 8573-1:2020. Het persluchtsysteem bestaat uit diverse onderdelen die van belang zijn in het proces, denk hierbij aan (schroef)compressoren, drukvaten en filtratie om schone perslucht te verkrijgen.

Perlucht voor koelen en invriesen van levensmiddelen

Perslucht wordt gebruikt bij het koelen en invriezen van bederfelijke producten die opgeslagen worden in het magazijn, zoals groenten en fruit. Dit zorgt ervoor dat producten niet gaan rotten voordat het bij de eindconsument arriveert. De houdbaarheid van het product wordt niet alleen verlengd, ook hoe het product eruit ziet, is belangrijk voor de klant om het te kopen.

De kans is zeer groot dat de consument een product niet koopt wanneer deze er minder uitziet, terwijl de appel of de aardappel nog steeds van goede kwaliteit kan zijn. Indirect heeft dit ook invloed op het milieu, want door koeling en invriezen van de producten worden er minder producten weggegooid, wat betekent dat er minder naar de vuilnisbelt wordt gebracht waar het anders langzaam wegrot. Als bedrijf bespaar je ook nog op kosten, want er wordt veel minder voedsel verspilt. Invriezen is dus een win-win situatie voor het bedrijf.

Perlucht direct in contact met levensmiddelen

Perslucht wordt ook gebruikt om goederen door een buizensysteem te transporteren, dit zijn vooral goederen die licht van gewicht zijn en poedervormig zijn of juist dranken. In een melkfabriek wordt bijvoorbeeld melkpoeder getransporteerd door het buizensysteem, belangrijk hierbij is dat de perslucht olievrij en condensvrij is. Dit product gaat is of wordt gebruikt als eindproduct dat naar de consument gaat. Ook de zuiverheid van het product wordt niet aangetast en blijft het buizensysteem schoon van olie en condens. Hierbij adviseren wij om te voldoen aan ISO8573-1 Class Zero en ben je verzekerd van een veilig systeem.

Perslucht kan ook gebruikt worden voor zuurstof of voor het produceren van producten. Neem bijvoorbeeld de viskwekerij, vissen hebben zuurstof nodig om te leven en dit wordt door middel van de perslucht in het bassin gepompt. Belangrijk hierbij is dat de perslucht olievrij is, want anders gaan de vissen dood. Bij het produceren van goederen dat de consument eet en drinkt, draait het om olievrije perslucht, omdat het in direct contact komt met het eindproduct. Er mag nooit olie of condens in het product komt, want dit is gevaarlijk voor de eindgebruiker.

Perslucht is te gebruiken om het product te laten gisten, zoals bij yoghurt. Tijdens het proces van yoghurt wordt er zuurstof toegevoegd, waardoor de bacteriën gaan gisten. Olievrije perslucht is hierbij zeer belangrijk, want bacteriën gaan dood wanneer er olie in de zuurstof aanwezig is (zelfs bij een geringe waarde) waardoor de productie mislukt. In bijvoorbeeld de maritieme sector of op olieplatformen worden levensmiddelen in blik geproduceerd om deze lang houdbaar te houden. Bij deze producten wordt het zuurstof en stikstof gescheiden en is het van belang dat het 100% olievrij is.

Bij de drankenindustrie heb je naast het transporteren ook het vullen van drank in pakken of flessen. Neem bijvoorbeeld het bottelen van flessen, hierbij wordt de drank door middel van een machine in de fles gegoten wordt en een andere machine de dop op de fles drukt. In dit proces moet de kwaliteit van perslucht voldoen die zijn vastgesteld volgens de ISO8573-1 (Minimaal klasse 2.2.1).

Heb jij hulp nodig bij de juiste ISO-norm keuze voor jouw voedings- en drankenindustrie?

ISO-normen verschillen per bedrijf en type toepassing, onze persluchtinstallatie en werkplaatsinrichtingen expert Robin snoek adviseert jou graag over welke installatie en onderdelen jij nodig hebt voor jouw bedrijf om aan alle ISO-normen te voldoen. .

loader
Bezig met laden...

Om je zo goed mogelijk te helpen vragen wij jou om een duidelijk beschrijving te maken van de werkzaamheden, type bedrijf en wat jij denkt wat er benodigd is voor de installatie. Bijvoorbeeld: Voor mijn autogarage zoek ik een installatie voor continue perslucht met extern drukvat en een schroefcompressor die eenvoudig te bedienen is. We doen onder andere aan spuiten van auto's en verschillenden pneumatische gereedschappen moeten tegelijk aangedreven kunnen worden, zoals slagmoersleutels en blaaspistolen.

Persluchtbehandelings schema

ISO-normen spelen een belangrijke rol in deze industrie. Daarom is het van belang om te weten welke producten jij nodig hebt om de juiste klasse te verkrijgen die vereist is voor jouw bedrijf. In het schema zie je welke combinatie voor welke klasse zorgt. Wanneer je een OFAG3 adsorptiedroger koopt, voldoen je aan class zero norm bijvoorbeeld.

Persluchtbehandelings schema voor ISO-norm

Met deze combinatie produceer je perslucht die voldoet aan alle normeringen in de voedingsmiddelenindustrie!

Adsorptiedrogerset ISO OFAG3 470 l/min Class Zero
€ 3.006,00 € 3.637,26
Schroefcompressor APS 20 IVR X 10 bar 20 pk/15 kW 410-2000 l/min
€ 7.358,00 € 8.903,18
Drukvat 1000 l 16 bar gegalvaniseerd
€ 2.722,00 € 3.293,62
Condensaatreiniger ACR02 2500 l/min
€ 277,59 € 335,88
Bekijk details
Hogedruk luchtslang 1/2" 2 m max 160 bar - EN 857 1SC
€ 36,50 € 44,17
Appendageset 1000 l 16 bar
€ 319,31 € 386,37

Juist een oliegesmeerde schoefcompressor in de voedingsindustrie!

Waarom zou je kiezen voor een oliegesmeerde schroefcompressor, terwijl er ook olievrije schroefcompressoren zijn? Als eerste is een oliegesmeerde schroefcompressor veel duurzamer ten opzichte van een olievrije schroefcompressor, de interne onderdelen worden namelijk constant gesmeerden en gaan hierdoor langer mee. Daarbij is er minder onderhoud nodig aan de schoefcompressor. Het laatste punt is dat er speciale foodgrade olie ontwikkeld is die niet gevaarlijk is voor het eindproduct en in contact mag komen met voedsel. Voordat de perslucht wordt gebruikt voor het productieproces, zijn er mogelijkheden om de perslucht de filteren van ongewenste stoffen, olie en waterresten.

Vaak is er veel perslucht nodig voor het transporteren van goederen, daarom is het advies om een schroefcompressor te kiezen, want deze zijn namelijk geschikt voor continu gebruik. Schroefcompressoren worden niet alleen in de voedingsindustrie gebruikt, maar bijvoorbeeld ook in de veehouderij, auto-industrie en de landbouw. De schroefcompressor is misschien een grote investering, maar verdient zich in de toekomst terug. Vooral wanneer je voor een IVR schroefcompressor kiest, want dan verdien je de compressor terug. Onze experts bevelen de innovatieve X-serie aan.

De innovatieve X-serie schroefcompressoren

X-serie schroefcompressoren zijn innovatieve compressoren die efficiënt werken, een lange levensduur hebben, kostenbesparend, eenvoudig in onderhoud en zeer betrouwbaar zijn. Door de directe koppeling werken schroefcompressoren efficiënter dan V-snaar aangedreven modellen. De eentraps schroefcompressoren in de X-serie werken wel 2 tot 3% efficiënter dan asynchrone motoren. Schroefcompressoren met een tweetraps schroefblok werken nog efficiënter en zijn voorzien van permanent magnet motor, waardoor de efficiëntie tussen de 5 en 8% hoger ligt ten opzichte van een standaard motor. Met de X-serie kan je wel tot 15% besparen op energiekosten, zodat je dit in de toekomst weer terugverdient.

Inverter schroefcompressoren in de X-serie, afgekort als IVR schroefcompressoren, zijn instelbaar en worden gekenmerkt door hoge efficiëntie en laag energieverbruik. De IVR schroefcompressor is voorzien van een nieuw ontworpen frequentie regelaar en EMC filter. Bij deze schroefcompressoren stel je het gewenste toerental in dat je nodig hebt voor de werkzaamheid en kan je wel tot 33% besparen op de energiekosten. Dit is beduidend een hogere besparing ten opzichte van X-serie schroefcompressoren zonder IVR. In de afbeelding hiernaast vind je meer informatie over de opbouw van total cost of ownership.

Schroefcompressor APS 75 IVR X 10 bar 75 pk/55 kW 3140-9600 l/min
€ 30.296,00 € 36.658,16
Bekijk details
Schroefcompressor APS 20 IVR Combi Dry X 10 bar 20 pk/15 kW 410-2000 l/min 500 l
€ 11.676,00 € 14.127,96
Schroefcompressor APS 50 2IVR X 10 bar 50 pk/37 kW 2390-6900 l/min
€ 15.495,00 € 18.748,95
Bekijk details
Schroefcompressor APS 30 IVR X 10 bar 30 pk/22 kW 730-3300 l/min
€ 9.888,00 € 11.964,48
Schroefcompressor APS 10 IVR X 10 bar 10 pk/7.5 kW 270-1020 l/min
€ 5.697,00 € 6.893,37


Klik hier voor meer informatie over onze APS X Serie schroefcompressoren...


Advies van de experts foodgrade-olie

Vermijd risico's en gebruik Foodgrade olie voor productie. De (schroef)compressor heeft olie nodig voor de smering van het systeem. Ons advies is om altijd foodgrade te kiezen in deze branch om risico's te vermijden. Komt de olie indirect of direct in contact met voedsel, gebruik dan altijd foodgrade olie. Foodgrade olie voldoet namelijk aan BRC food 8 richtlijnen, waardoor je veilig voedsel en dranken kan produceren voor de eindgebruiker.

Schroefcompressor olie 5 l foodgrade
€ 154,58 € 187,04
Schroefcompressor olie 1 l foodgrade
Normale prijs -14% € 30,70
Speciale prijs € 26,10 € 31,58
Zuigercompressor olie 1 l foodgrade
€ 32,29 € 39,07


Klik hier voor meer informatie over foodgrade olie...

Voorkom verontreiniging in het persluchtsysteem

Tijdens het productieproces kan er verontreiniging ontstaan in de perslucht en mogelijk ook in het persluchtsysteem, dit kan schadelijk zijn voor het persluchtsysteem, compressor, maar ook voor het eindproduct. Verontreiniging is een breed begrip en kan bijvoorbeeld bestaan uit stof, stuifmeel, water, olie, gassen of rook. Om te voldoen aan BRD food 8 en ISO-norm 85731-1:2010 is ons advies om microfilters te gebruiken om de perslucht te reinigen. Komt de perslucht direct in contact, zoals bij het vervoer van goederen door buizen, dan adviseren wij de OFAG3 adsorptiedroger waarmee je Class Zero perslucht produceert.

Condensaat scheiden van perslucht doormiddel van Adsorptiedrogers

Perslucht moet ten alle tijden voldoen aan ISO8573-1 (Minimaal klasse 2.2.1) wanneer het in direct contact komt met voedsel en dranken. Wij adviseren om voor adsorptiedrogers te kiezen in het persluchtsysteem. De ADS en OFAG3 adsorptiedrogers koelen de perslucht niet, het condens wordt namelijk gescheiden door middel van korrels in de kolommen en het ingestelde drukdauwpunt. Deze adsorptiedrogers zijn zeer geschikt wanneer de temperatuur onder de 3°C komt, want condens treedt namelijk niet meer op in het systeem door het filtratieproces.

Installatie Airpress

Condensaat scheiden met ADS serie

Het drukdauwpunt bij de ADS serie is standaard ingesteld op -40°C (-25°C en -70°C is op aanvraag beschikbaar). Standaard wordt de ADS serie uitgerust met een voorfilter (S - 0,01 μm max.olieresidu 0,01 mg/m3) en nafilter (R - 0.1 μm). Met de ADS adsorptiedrogers behaal je een persluchtkwaliteit conform Klasse 1 (ISO 8573-1).

Class zero perslucht met OFAG3 serie

De OFAG3 adsorptiedroger zijn kant-en-klare plug and play oplossingen voor jouw bedrijf, want deze drogers zuiveren de perslucht en heb jij perslucht dat veilig is voor transport, maar ook bij de productie van voedsel en dranken. Bij de OFAG3 is het drukdauwpunt instelbaar tussen de -20°C en -70°C, waardoor vocht voor 99,99% uit de perslucht verwijderd wordt. Daarbij zijn de adsorptiedrogers voorzien van geluiddempers, zichtbare manometers en RVS koppelingen voor meer stevigheid en een betere luchtdoorlaat. Door alle filtratie heb je uiteindelijk perslucht dat voldoet aan ISO8573-1 Class Zero. De OFAG 3 adsorptiedroger zijn uitgerust met de volgende filters:

Adsorptiedroger ADS 60 1000 l/min
€ 3.683,00 € 4.456,43
Adsorptiedroger ADS 12 200 l/min
€ 1.908,00 € 2.308,68


Klik hier voor meer informatie over onze ADS adsorptiedrogers...

Adsorptiedrogerset ISO OFAG3 470 l/min Class Zero
€ 3.006,00 € 3.637,26
Adsorptiedrogerset ISO OFAG3 600 l/min Class Zero
€ 3.006,00 € 3.637,26


Klik hier voor meer informatie over onze OAFG3 adsorptiedrogers...

Adsorptiedrogers worden door onze experts aanbevolen om te gebruiken wanneer wanneer de perslucht direct in contact komt voedsel, wat het geval is bij het transporteren van bijvoorbeeld melkpoeder door het buizensysteem. Ook worden adsorptiedrogers aanbevolen wanneer de omgevingstemperatuur na de droger onder de 3°C komt, zodat je niet opnieuw condens in het persluchtsysteem krijgt zodat je problemen voorkomt wat op den duur tot dure reparaties kan leiden.


Advies van de experts foodgrade-olie

Microfilters voor schone perslucht:

Met microfilters filter je ongewenste verontreiniging uit het persluchtsysteem, zoals stofdeeltjes, bacteriën, en eventueel ook olie (dit hangt van het type filter af). Airpress microfilters zijn gecertificeerd door bureau Veritas met ISO 9001:2015 en voldoen aan de ISO-norm 8573-1.

Logo bureau Veritas

Persluchtfilter R F018 1" 3300 l/min 1 micron
€ 279,65 € 338,38


Klik hier voor meer informatie over onze R serie filters...

Persluchtfilter S F070 1 1/2" 13000 l/min 0.01 micron 0.01 mg/m³
€ 457,80 € 553,94


Klik hier voor meer informatie over onze S serie filters...

Condens scheiden van perslucht met cycloon filters

Cycloonfilters zijn gebouwd om grote hoeveelheden condensaat uit de perslucht te filteren. Dit filter is net als de P serie en R serie een voorfilter. In het filter zijn schotten verwerkt, waardoor rotatie ontstaat zodat perslucht en condens tegen de behuizing slaat van de filterpot en van elkaar gescheiden worden. Het condens druppelt naar beneden en verzamelt zich in een pot met automatische aftap, zodat condens automatisch afgevoerd wordt. De perslucht stijgt weer op en is 98% vrij van condensaat.

Cycloonfilter 2" 25000 l/min 16 bar
€ 878,00 € 1.062,38
Bekijk details
Cycloonfilter 3/4" 3915 l/min 16 bar ISO 8573-1
€ 255,62 € 309,30
Cycloonfilter 1/2" 2585 l/min 16 bar ISO 8573-1
€ 232,21 € 280,97


Klik hier voor meer informatie over onze cycloon filters...


Advies van de experts foodgrade-olie

Naast de filtratie van perslucht bevelen onze experts aan om perslucht te koelen, waardoor condens afgescheiden wordt van de perslucht. Condens in het persluchtsysteem heeft niet alleen invloed op de kwaliteit van voedsel en dranken, maar heeft ook invloed op het gehele systeem. Zo kan het verstoppingen veroorzaken, maar ook het systeem beschadigen door bijvoorbeeld corrosie. Er zijn twee soorten drogers, koeldrogers en adsorptiedrogers. Adsorptiedorgers worden door onze experts aanbevolen bij direct contact met voedsel en wanneer de omgevingstemperatuur na de droger onder de 3°C komt

Drogen van perslucht doormiddel van koeldrogers

Perslucht wordt met de APX-drogers gekoeld tot een drukdauwpunt van +3°C, waardoor condens gescheiden en opgevangen wordt in een reservoir. Het condens wordt na verloop van tijd afgeblazen door de automatische condensaftap. Let op! Is de omgevingstemperatuur na de droger onder de 3°C, dan ontstaat er opnieuw condensvorming en krijg je opnieuw last van vocht in het persluchtsysteem. Dit kan voorkomen worden door adsorptiedorgers.

Persluchtdroger APX 24 1" 2350 l/min
€ 1.750,00 € 2.117,50
Bekijk details
Persluchtdroger APX 18 3/4" 1825 l/min
Normale prijs -9% € 1.508,00
Speciale prijs € 1.371,05 € 1.658,97
Persluchtdroger APX 12 3/4" 1200 l/min
Normale prijs -15% € 1.326,00
Speciale prijs € 1.127,10 € 1.363,79
Persluchtdroger APX 9 3/4" 850 l/min
Normale prijs -15% € 1.240,00
Speciale prijs € 1.054,00 € 1.275,34


Klik hier voor meer informatie over onze koeldroger...

Voldoe aan de wetgeving en voorkom verontreiniging in het milieu

Tijdens het productieproces kan er verontreiniging ontstaan in de perslucht en mogelijk ook in het persluchtsysteem, dit kan schadelijk zijn voor het persluchtsysteem, compressor, maar ook voor het milieu. Verontreiniging is een breed begrip en kan bijvoorbeeld bestaan uit stof, stuifmeel, water, olie, gassen of rook.

Condensaat is een mengsel van water, oliedampen en vaste deeltjes die uit het persluchtsysteem gefilterd worden en zonder behandeling het milieu kunnen vervuilen. Wettelijk is vastgelegd dat je geen vervuild condensaat mag lozen in het milieu. Airpress raadt aan om een condensaatreiniger te installeren in het systeem. De condensaatreinigers zijn voorzien van twee patroonfilers (polypropyleenvezel en actief kool), waardoor olie wordt gescheiden van het water. Dit water is na filtratie schoon en veilig voor het milieu. De condensaatreiniger loost het water automatisch zonder elektriciteit af.

Condensaatreiniger ACR01 1000 l/min
€ 400,62 € 484,75
Condensaatreiniger ACR04 4000 l/min
€ 710,00 € 859,10
Bekijk details
Condensaatreiniger ACR01 1000 l/min
€ 231,86 € 280,55
Bekijk details


Klik hier voor meer informatie over onze condensaatreinigers ...

Schoonmaken en andere werkzaamheden in de voedings- en drankenindustrie

Naast het bottelen van flessen, invriezen of transport zijn er ook diverse andere werkzaamheden binnen het bedrijf dat uitgevoerd moet worden. Op het persluchtsysteem kan je luchtslanghaspels aansluiten waarmee je gemakkelijk de rollerband, machines of andere elementen snel en gemakkelijk kan schoonspuiten. Hierbij speelt één ding een grote rol: Komt de perslucht direct of indirect in contact met voedsel. Ons advies is om minimaal te voldoen aan ISO85731-1:2010 1.2.1, zodat je zeker weet dat de perslucht die je gebruikt veilig is voor toekomstige processen. In principe wordt het gehele persluchtsysteem afgestemd op jouw wensen en welke kwaliteit perslucht benodigd is.

Veilige werkomgeving creëren met luchtslanghaspels

In een productiefabriek is het aan te raden om luchtslanghaspels te nemen, want dan heb je geen luchtslangen over de vloer liggen en creëer je een veilige werkomgeving. De luchtslanghaspels zijn verkrijgbaar met een automatische of manueel oprolsysteem en zijn verkrijgbaar als wandmodel en vloermodel. Heb je als bedrijf vaste locaties voor de luchtslanghaspel, dan is het aan te raden om wandmodel luchtslanghaspels te nemen.

Schoonmaken met blaaspistolen

Naar de gedane arbeid alles schoonspuiten, zodat het systeem stofvrij blijft en optimaal blijft werken. Bepaalde modellen beschikken over een turbonozzle, dit wordt de Venturi werking genoemd waardoor het blaaspistool 5x krachtiger is. Wat ook handig is in deze industrie zijn blaaspistolen met een lange nozzle, zodat je snel en gemakkelijk overal bij kan komen en daarbij ook ergonomisch werkt.

Blaaspistool set met 7 nozzles
€ 41,74 € 50,51
Blaaspistool 120 cm met 2 nozzles
Normale prijs -19% € 52,30
Speciale prijs € 41,84 € 50,63
Blaaspistool 100 cm met 2 nozzles
€ 57,35 € 69,39


Klik hier voor meer informatie over onze blaaspistolen...