• heroicons/outline/check Gratis verzending vanaf € 100,- incl. BTW
  • heroicons/outline/check Bestellingen worden binnen 3 werkdagen verzonden
  • heroicons/outline/check Snelle service
  • heroicons/outline/check Meer dan 60 jaar ervaring

Transport, productie en opslag van dranken en voedsel

Transporteren en produceren van levensmiddelen binnen het bedrijf

Goederen worden binnen bedrijven vervoerd van A naar B, dit kan door middel van palletwagens, maar ook met transportbanden die door de gehele fabriek lopen of zelfs via een buizensysteem. In deze sector zijn er diverse aspecten waarmee je rekening moet houden binnen de voedings- en drankenindustrie, vooral wanneer het transport direct in contact kan komen met voedsel.

Perslucht indirect in contact met levensmiddelen

Goederen worden door de hele fabriek vervoerd, bijvoorbeeld via een transportband of andere machines die goederen verplaatsen. Houd er wel rekening mee dat je een veilig systeem moet hebben om te voldoen aan de BRC Food 8-certificering en de ISO-norm 8573-1:2010. Het persluchtsysteem bestaat uit diverse onderdelen die essentieel zijn in het proces, zoals (schroef)compressoren, drukvaten en filtratie, om schone perslucht te garanderen.

Perslucht voor koelen en invriezen van levensmiddelen

Perslucht wordt gebruikt voor het koelen en invriezen van bederfelijke producten die in het magazijn worden opgeslagen, zoals groenten en fruit. Dit voorkomt dat producten bederven voordat ze de eindconsument bereiken. De houdbaarheid van het product wordt hierdoor niet alleen verlengd, maar ook het uiterlijk speelt een belangrijke rol voor de consument bij het maken van een aankoopbeslissing.

De kans is groot dat een consument een product niet koopt wanneer het er minder aantrekkelijk uitziet, ook al is de appel of aardappel nog steeds van goede kwaliteit. Dit heeft ook indirect invloed op het milieu, omdat door koeling en invriezen minder producten worden weggegooid. Hierdoor belanden minder producten op de vuilnisbelt waar ze anders langzaam zouden wegrotten. Voor bedrijven betekent dit bovendien kostenbesparing, omdat er minder voedsel wordt verspild. Invriezen is dus een win-winsituatie voor zowel het bedrijf als het milieu.

Perslucht direct in contact met levensmiddelen

Perslucht wordt ook gebruikt om goederen door een buizensysteem te transporteren, vooral goederen die licht van gewicht zijn, poedervormig zijn, of dranken. In een melkfabriek wordt bijvoorbeeld melkpoeder door een buizensysteem getransporteerd. Hierbij is het belangrijk dat de perslucht olievrij en condensvrij is, omdat dit product wordt gebruikt als eindproduct voor de consument. Zo blijft de zuiverheid van het product gewaarborgd en blijft het buizensysteem schoon van olie en condens. Wij adviseren te voldoen aan ISO8573-1 Class Zero, zodat je verzekerd bent van een veilig systeem.

Perslucht kan ook worden gebruikt voor zuurstoftoevoer of voor het produceren van producten. Een voorbeeld is de viskwekerij, waar vissen zuurstof nodig hebben om te overleven, en dit wordt door middel van perslucht in het bassin gepompt. Het is hierbij essentieel dat de perslucht olievrij is, want anders kunnen de vissen sterven. Bij de productie van voedingsmiddelen en dranken draait alles om olievrije perslucht, omdat het in direct contact komt met het eindproduct. Er mag nooit olie of condens in het product terechtkomen, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor de eindgebruiker.

Perslucht wordt ook gebruikt bij fermentatieprocessen, zoals bij yoghurt. Tijdens het proces wordt zuurstof toegevoegd om de bacteriën te laten fermenteren. Olievrije perslucht is cruciaal, omdat bacteriën doodgaan als er olie in de zuurstof aanwezig is, zelfs in geringe hoeveelheden, wat het productieproces zou doen mislukken. In sectoren zoals de maritieme sector of op olieplatforms worden levensmiddelen in blik geproduceerd om deze lang houdbaar te maken. Hierbij is het belangrijk dat zuurstof en stikstof worden gescheiden, en dat de perslucht 100% olievrij is.

In de drankenindustrie speelt perslucht ook een rol bij het vullen van drank in verpakkingen of flessen. Bij het bottelen van flessen bijvoorbeeld, wordt de drank door een machine in de fles gegoten en een andere machine plaatst de dop op de fles. In dit proces moet de kwaliteit van de perslucht voldoen aan de normen die zijn vastgesteld volgens ISO8573-1, met een minimale vereiste van klasse 2.2.1..

Persluchtbehandelings schema

ISO-normen spelen een belangrijke rol in deze industrie. Daarom is het van belang om te weten welke producten jij nodig hebt om de vereiste klasse te behalen voor jouw bedrijf. In het schema zie je welke combinatie voor welke klasse zorgt. Wanneer je bijvoorbeeld een OFAG3-adsorptiedroger koopt, voldoe je aan de Class Zero-norm.

Persluchtbehandelings schema voor ISO-norm

Met deze combinatie produceer je perslucht die voldoet aan alle normeringen in de voedingsmiddelenindustrie!

Informatie nodig? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op:

Klik hier voor andere industrieën